Kalcedon (čipkasti ahat)

Kalcedon (čipkasti ahat) je koristan kristal, jer apsorbuje negativnu energiju i onda je raspršuje da bi sprečio dalje prenošenje. Tibetanci ga upoređuju sa lepotom lotos cveta koji čuva od slabosti, nezadovoljstva i melanholije. On dovodi um, telo, osećanja i duh u harmoniju i pretvara melanholiju u radost. Omogućava onom ko ga nosi da bude više okrenut prema svojoj nutrini, a da u isto vreme ne izgubi objektivnost i konstruktivan pogled na budućnost. Čuva dobro raspoloženje. Energija kalcedona smiruje i stabilizuje.

Kalcedon je belosive, sivoplave, žute, žutosmeđe i ružičaste boje. Često ima tanke smeđe pruge, svilenkastog je sjaja.

Nalazišta kalcedona su u Turskoj, SAD-u, Brazilu, Meksiku, Maroku, Engleskoj, na Novom Zelandu, u Indiji, Namibiji i Rusiji.

Kalcedon (čipkasti ahat) pojačava materinski instikt i pomaže kod dojenja, poboljšava apsorpciju minerala i otklanja mineralne naslage u venama. Kalcedon umanjuje efekte demencije i senilnosti. Dobar je za žučnu kesu, kosti, slezinu, krv i vaskularni sistem, pomaže kod upale grla i bronhitisa, smanjuje promuklost i gubitak glasa. On je kamen govornika i pevača i olakšava nastup u javnosti. Kalcedon je poludragi kamen koji čisti i brzo isceljuje infekcije kože, obezbeđuje emocionalnu ravnotežu, vitalnost, izdržljivost, uvećava životnu energiju.

Ovaj kristal daje osećaj radosti i sposobnost da se u budućnost gleda sa optimizmom. Poboljšava autopercepciju. Čini nas darežljivim, ljubaznim, upućuje nas na prijateljstvo i činjenje dobrih dela.

Kalcedon-čipkasti ahat poboljšava imuni sistem. Stimuliše cirkulaciju limfe i otklanja edeme, sprečava upale, snižava temperaturu i krvni pritisak. Leči pluća i čisti respiratorni sistem od posledica pušenja.

Kalcedon se čisti jednom mesečno pod tekućom vodom, a puni se uz ametist.

Comments

0 Comments Add comment

Leave a comment